
با سلام خدمت همه ی دوستان
بالاخره وی چت هم فیلتر شد. قابل پیش بینی هم بود که این اتفاق دیر یا زود میفته. من نزدیک به یک ماه از این شبکه ی اجتماعی استفاده کردم و با همه ی جوانبش آشنا شدم. حالا که فیلتر شده گفتم بد نیست یکم به خود برنامه و علت فیلتر شدنش بپردازیم.
وی چت رو یه سری برنامه نویس چینی درست کردن و تو دنیا بیشتر از 300 میلیون کاربر داره. یعنی سرعت رشد وی چت چند برابر فیس بوک بوده. شباهت های بسیاری بین این دو شبکه ی اجتماعی دیده میشه و فقط چند تفاوت جزیی دارن ، مثلا : وقتی شما در فیس بوک پست میذارین کلیه ی کاربران میتونن لایک ها و کامنت های پست شما رو ببینن اما در وی چت دیدن لایک ها و کامنت ها فقط بین دو کاربر خصوصی بود. در وی چت شما نمیتونستین لیست دوستان طرف مقابل رو ببینین و همچنین قابلیت تگ کردن در پست ها وجود نداشت. شاید با خودتون بگین خوب این نشون میده که وی چت حریم خصوصی بیشتری رو برای کاربرانش به ارمغان میاره که این حرف در ظاهر درسته.
برخی شکایت های مربوط به وی چت این بوده که افراد آنلاین رو تا شعاع 10 کیلومتری نشون میده و افراد ( به خصوص جنس مخالف ) میتونن به راحتی با همدیگه ارتباط بدون کنترل برقرار کنن. یا اینکه هر کسی قادر بود بره تو آلبوم شخص مورد نظرش و به همه ی عکس های شخصی و غیر شخصیش دسترسی داشته باشه. این حرف ها هم ظاهرا درسته.
بعضی ها میگفتن که بعد از فیس بوک وی چت تبدیل شده به حراج کده ی ناموس و دخترا میرن عکسای خودشونو بی حجاب میذارن اونجا. در بعضی موارد هم صد رحمت به بی حجاب! این حرف هم درسته.
یک سری افراد هم میگفتن که وی چت امنیت کافی رو به کاربرا نمیده و هک کردنش بسیار ساده س و در صورت هک شدن ، هکر میتونه به بخش های : مخاطبین ، پیام ها ، کارت حافظه ، مکان جغرافیایی ، دوربین و... دسترسی داشته باشه که این حرف نه تنها در ظاهر ، بلکه در باطن هم درسته!
اما میخوایم ببینیم داستان این شکایت ها چی بوده؟ و آیا فیلتر کردن راه مناسبی برای جلوگیری از این مسائل بوده یا نه؟
بله درسته که وی چت افراد آنلاین نزدیک محل رو نشون میده اما این قابلیت رو هم داشت که اون افرادی که دوست نداشتن در این لیست دیده بشن ، این امکان رو غیر فعال کنن و جلوی مزاحمت های ناخواسته رو بگیرن.
برای مخفی کردن آلبوم هم گزینه داشت و میشد آلبوم رو فقط برای افراد خاصی قابل مشاهده کرد و این هم بهونه ی مناسبی برای فیلتر کردن نبود. چراکه میشد با آموزش دادن کاربران و فرهنگ سازی ، جلوی بروز این گونه مزاحمت ها و سو استفاده ها را گرفت و فیلتر کردن جز اینکه به کاربران بگوییم که شما شعور استفاده درست را ندارید و ما بهتر میتوانیم به جای شما تصمیم بگیریم پیام دیگری در بر ندارد.
این که برخی دختران جامعه ی ما روز به روز بیشتر به سمت مد گرایی ، برهنه گرایی ، بدن نمایی و از این دست مسائل پیش میرن چیزی نیست که بشه با فیلتر کردن شبکه هایی مثل فیس بوک و وی چت درستش کرد. این به ترتبیت نادرست خانواده ها برمیگرده. دختری که تا دیروز عکسشو میذاشت تو فیس بوک ، وقتی فیلتر شد میره میذاره تو وی چت! وی چت هم که فیلتر شه میره میذاره یه جای دیگه! آدم مریضو اگه تو سلول انفرادی هم بندازی بالاخره یه جوری باید مرض خودشو خالی کنه. به قول گفتنی آدم عوضی رو بندازی تو بطری شیشه ای درشو چوب پنبه بذاری بندازیش تو اقیانوس باز هم عوضی باقی میمونه و این کار ها فقط پاک کردن صورت مسئله س. اگه خیلی راست میگین بیاین رو فرهنگ و مذهب جوونا کار کنین. اونا خودشون میفهمن که چه کاری درسته و چه کاری غلط.
اما میرسیم به مورد اصلی که نداشتن امنیت سرویس وی چت بود و این که به سادگی قابل هک کردن بود و کشور های خارجی مثل آمریکا و اسرائیل ازش استفاده ی جاسوسی میکردن کاملا درسته. من شخصا چندیدن کاربر وی چت رو از نزدیک دیدم که توسط هکر ها مورد حمله قرار گرفته بودن و عکس ها و اطلاعات شخصیشون در فضای اینترنت پخش شده بود. چه بسیار بودند دختران نوجوانی که هک شده بودند و به خاطر پخش شدن عکس ها فیلم های خانوادگیشان دست به خودکشی زده بودند و یا توسط خانواده طرد شده بودند. مسئولیت خون این افراد و یا رفتن آبرویشان را چه کسی به عهده می گرفت؟
درباره ی هک کردن و پخش عکس های ناموسی این بار اول نیست که اینطور بلایا سرمون نازل میشه. مگه یادتون نیست که همون اوایل که موبایل های دوربین دار اومده بود چقد داستان درست شد؟ بعدا سویچ شد رو بلوتوث بعد از یه مدت یه سری سایت های مستهجن شروع کردن به فراخوان دادن برای اینکه اگه از کسی عکس و فیلم ناجور دارین بیاین بذارین اینجا. یه نمونه ش سایت آویزون بود که به همت پلیس سایبری درش تخته شد. حالا هم اومده رو وی چت و امثالش. این هم به خاطر این بود که اول خود موبایل اومد نه فرهنگ استفاده ش. یه مدت که گذشت خوب دهن مردم سرویس شد بعدش یاد گرفتن که مثلا تو عروسیا بگن موبایلتونو در نیارین و حواس ها جمع شد. الان خیلی وقته که به ندرت میشنویم بلوتوث کسی پخش شده. میدونین چرا؟؟؟ چون مردم جاهل ما خودشون با دست خودشون عکسا و فیلماشونو میذارن تو شبکه های اجمتاعی! خو وقتی آموزش لازم داده نمیشه فرهنگ سازی نمیشه همین اتفاقا میفته دیگه
الان صحبت کردن درباره ی مسائل جنسی تو کشور ما به یه تابوی فرهنگی تبدیل شده و هیچ کدوم از جوونای ما این جور چیزا رو به صورت علمی و درست یاد نمیگیرن. یا از دوست ناباب یاد میگیرن یا از یه سری سایت غیر اخلاقی. اون درس تنظیم خانواده هم که گذاشتن تو دانشگاه به درد عمه شون میخوره و بیشتر آدمو میترسونه تا اینکه چیز یاد بده! در حالی که در کشور های غربی ، آموزش این مسائل رو به عنوان بخشی از زندگی عادی هر فرد از دوران دبستان شروع میکنن. بعد تو ایران آمار میدن که درصد زیادی از مبتلایان به ایدز به خاطر رفتار های جنسی پر خطر به این بیماری دچار شدن. آیا جای سوال برای کسی باقی میمونه؟؟
صحبت درباره ی فیس بوک و آموزش دادنش هم در کشور ما به تابو تبدیل شد و مسئولین ما نتونستن شبکه های اجتماعی رو به عنوان ابزاری برای ارتباط میان انسانها ، به شکل درست وارد زندگی مردم کنن و از اول با پاک کردن صورت مسئله اقدام به مسدود سازی سایت ها کردن.
الان مثلا شما فیس بوک رو فیلتر کردین دیگه کسی نرفت؟؟ هرکی خواست در عرض چند ثانیه یه فیلتر شکن خرید و رفت فیس بوک. تازه چون فیلتر بود مردم خیلی حریص تر هم شدن نسبت به استفاده از فیس بوک. من کامنت های مردم در سایت های خبری رو هم میخوندم چندین نفر بودن که نوشته بودن من که با فیلتر شکن میرم. انقد فیلتر کنید تا جونتون در بیاد!
در حالی که ما به جای فیلتر کردن میتونستیم با فرهنگ سازی و آموزش صحیح کاری کنیم که مردم ایران به شکل قانونی و سالم ، خودشونو جزو پر جمعیت ترین شبکه ی اجتماعی بدونن که حالا حدود یک میلیارد نفر کاربر داره یعنی یک ششم جمعیت کره ی زمین. چه بسا بسیاری از شرکت های کشور و یا تیم های ورزشی میتونستین از طریق فیس بوک درآمد زایی کنن و خیلی اصتاده های مفید دیگه
از طرفی وقتی ما کاربر رو از فیس بوک محروم میکنیم باید یه گزینه ی جانشین بهش ارائه بدیم چون کاربر امروزی به اشبکه ی اجتماعی نیاز داره. ما شبکه هایی مثل کلوب ، فرندفا ، بیپ فا و غیره داریم اما بهشون رسیدگی نمیشه و با اینکه کلوپ امکاناتش مثل فیس بوکه ولی جذابیت لازم برای جذب کاربر رو نداره.
مورد آخری که میمونه اینه که نرم افزار وی چت یک نرم افزار جاسوسی بود و اگه یکی از کلمات کلیدی مورد نظر سازمان های امنیتی آمریکا و یا اسرائیل در مکالمات و پست های شما دیده میشد ، اقدام به خواندن و اسکن کردن اطلاعات شما میکرد. من خودم قشتگ متوجه شدم وقتی به سایت های ضد صهیونیستی مثل جنبش مصاف میرفتم و بعد وارد وی چت می شدم ، برای دقایقی اینترنت من از ناحیه ی دانلود از کار میفتاد و بدون توقف به آپلود اطلاعات به سایت مرجع (حالا نمیدونم چه اطلاعاتی و کدوم سایت) می پرداخت. البته این قضیه فقط مربوط به وی چت نیست و اکثر سرویس های اینترنتی این کار را انجام میدهند به خصوص سرویس های ایمیل یاهو و جیمیل. اینم خودش بحث جدایی رو می طلبه و این که سرویس های ایمیل داخلی اصلا توانایی رقابت با نمونه های خارجی رو ندارن و بالقوه شکست خورده به حساب میان.
من برای این قضیه ی جاسوسی بودن نه راه حلی به ذهنم میرسه نه پیشنهاد خاصی دارم. فقط میتونم بگم اگر از این سرویس ها استفاده میکنین به هیچ وجه عکس ، فیلم و اطلاعات خصوصی خودتون رو توی موبایل یا هارد کامپیوترتون نگه داری نکنین. بهترین کار اینه که بریزیدشون روی دی وی دی و دور از دسترس محیط آنلاین قرار بدین. دوربین جلوی گوشی و لپ تاپ خود را نیز دست کم نگیرید!
یه داستانی رو هم فقط سر بسته بهش اشاره میکنم و رد میشم و اونم اینه که تو کامنت های مردم یه نکته ی جالب اشاره شده بود. میگفتن اپراتور های ایرانسل و همراه اول به خاطر همه گیر شدن وی چت و ارزون بودن چت و مکالمه ی اینترنتی نسبت به اس ام اس و تماس تلفنی داشتن حسابی ضرر میکردن و فیلتر شدن وی چت کار اوناس. الان حرفش هست که وایبر رو هم فیلتر کنن. این حرف به نظر من منطقیه چون از وقتی وی چت استفاده کردم تا امروز که فیلتر شد ، یه شارژ دو تومنی بیشتر نخریدم!!! اما خوب ما چون نمیدونیم این حرف درسته یا نه ازش میگذریم.
در کل میخوام بگم که با فیلتر شدن وی چت مخالفم و از مسئولین میخوام با کار فرهنگی ، بتونن اعتقادات مذهبی جوان ها رو که خیلی شل شده به حالت درست برگردونن و سبک زندگی اسلامی رو تو کشوری که اسمش جمهوری اسلامیه برقرار کنن.
گناه ما که استفاده ی درست میکردیم چیه؟؟
برچسب ها : وی چت , فیلتر شدن وی چت , واکنش ها به فیلتر شدن وی چت , آیا فیلتر شدن وی چت درست بود؟ واتس اپ هم فیلتر شد! , عکس های لو رفته در وی چت , تفاوت های وی چت با فیس بوک , فیس بوک رفع فیلتر شد ,
دسته بندی : کافه اجتماعی ,
